För en modern teknisk kommunikatör är återvinning ett centralt begrepp. Vi verkar i en värld där allt går väldigt fort och där tiden mellan projektstart och leverans ständigt krymper. Följaktligen kan vi inte uppfinna hjulet om och om igen utan måste återanvända redan skrivet material.

Det här har ändrat vårt sätt att jobba. Från att ha författat bokliknande verk från ax till limpa plockar vi nu ihop små informationsmoduler ur en stor single source-samling och publicerar ”hopplocket” i passande struktur och medium. Vi skriver inte så mycket nytt – men uppdaterar, anpassar, skyfflar och bygger desto mer, ofta i komplexa xml-miljöer.

Det finns stora fördelar med det nya arbetssättet. Blotta tanken på allt dubbelarbete vi slipper genom återanvändningen gör att det är värt det. Informationen kan lättare hållas uppdaterad, enhetlig och korrekt. Dessutom kan vi välja om informationen ska presenteras som pdf, onlinehjälp eller webbsida.

Har man varit med ett tag kan man sakna målgruppsintervjuerna, behovsanalysen, förstudien, prototyputvecklingen. Liksom strukturarbetet och själva författandet. Eller är det bara jag? Det var ett helhetsgrepp, där man ofta lärde sig det aktuella systemet väldigt bra. Idag är arbetet mer fragmentariskt och vi behöver alltmer sällan börja på ny kula och göra det där förarbetet. Men det finns desto fler intressanta sidospår och specialistområden att hugga tag i, för att inte tala om all ny teknik.

Att produkter av alla de slag kommer att behöva beskrivningar, instruktioner och förklaringar i framtiden också kan vi vara säkra på. Uttrycket och mediet kommer att förändras, det blir alltmer film, augmented reality, e-learning av olika slag. Och varför inte en gnutta artificiell intelligens? Framtiden är ljus!

återvinning