En släktforskare som har uppnått en viss ålder kan börja forska på sig själv. Så har jag tänkt länge, när jag sett tillbaka på tider, platser och erfarenheter, och det blir ju mer sant för varje år. Inte minst intressant är det att se tillbaka på sitt yrkesliv, vad som har förändrats och hur – och vad som inte har förändrats alls.

I november 2021 var det 35 år sedan jag började jobba med produktinformation i IT-branschen. Fast begreppet IT var förstås inte uppfunnet – ADB hette det då, eller data rätt och slätt. Max ett år skulle det bli, det var jag helt bestämd på.

Jag var nyutexaminerad språkkonsult i svenska och brann för mottagaranpassning, begriplighet och struktur. Sammanlagt fem års universitetsstudier i språk hade jag i bagaget och nu skulle all denna lärdom omsättas i användbara och välskrivna instruktioner.

Oändligt mycket har hänt sedan 1986. Grafiska gränssnitt, hypertextlänkar, onlinehjälp, internet, webb, single sourcing och allehanda agila metoder… Nya sätt att tänka om dokumentation och hur den ska produceras, förvaltas och levereras. Det är en oerhört komplex värld vi arbetar i.

Eftersom jag mestadels har varit konsult har arbetslivet varit omväxlande, med många olika roller, verksamheter och människor. Det finns eviga frågor, förstås, som diskuteras överallt alltid. Det kan handla om skrivregler, leverera pdf eller inte – och hur i all världen vi ska få veta vad användaren behöver. På senare tid diskuterar vi också gärna vad ett topic är eller hur man jobbar bäst med dokumentation i agila utvecklingsmiljöer.

Som konsult är man ibland en hantlangare och ibland driver man hela dokumentationsverksamheten. Ibland är man pionjär, ibland lufsar man i bakvattnet. Variationen ger energi.

Det är roligt att blicka tillbaka på allt som hänt och det tänker jag fortsätta med, samtidigt som jag börjar trappa ner på jobbandet. Har du egna minnen eller funderingar är du välkommen att skriva en kommentar!

 

gamla och nya tider